Вести

СТЕФАНОВИЋ: У ПОЛИЦИЈИ НЕМА МЕСТА ЗА КРИМИНАЛЦЕ

Напада на МУП и Министарство одбране биће докле год будемо радили на реформама. Међутим, њихов посао је да нападају, а наш посао је да радимо. Уверен сам да ће грађани Србије видети ко су они који раде за њих, а ко су они који траће време на бесмислене нападе, зарад стицања јефтиних политичких поена

Усвајањем новог Закона о полицији добили смо могућност контроле имовинских карата полицајаца и спровођења теста интегритета. Желимо да знамо да ли припадници МУП-а живе као и други грађани Србије, од свог рада, законито и честито, или су у склопу свог посла имали сарадњу са криминалним круговима и тако добијали део новца стеченог незаконитим радњама

Од како је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић започео сложен посао реформе окошталих делова система и декриминализације полиције, готово свакодневно је мета синхронизованих медијских напада незадовољних делова полиције, опозиције и њихових медија...

* На питање због чега је толико јак отпор према увођењу реда и чишћењу полиције од криминала, министар Стефановић овако одговара:

- У читавој држави веома је тешко успоставити ред и дисциплину и организовати посао на такав начин да то буде, пре свега, ефикасније за грађане Србије, а не само за оне који тај посао обављају. Увек постоје отпори када мењате систем. Министарство унутрашњих послова је систем са великим бројем запослених и свакако да постоји одређени отпор према променама које подразумевају веће ангажовање људи, јер то значи да ће сви морати раде више и да покажу да заслужују место у МУП-у. Међутим, морам да нагласим, колико год отпора било и ко год мислио да ће нешто зауставити тиме што се супротставља реформама у полицији - у томе неће успети, зато што постоји снажна воља и Владе, и Министарства да се реформе спроведу до краја. Министарство унутрашњих послова мора да буде систем који ради ефикасно на заштити свих грађана Србије, у коме нема места за криминалце, затим оне који неће да раде и којима је тешко да проведу бар осам сати на послу, али ни за људе који сарађују са криминалним групама.

* Колико ће трајати посао декриминалзације полиције и шта очекујете?
- Декриминализација полиције је посао који ће трајати све док буде и полиције. Тачније, уколико будемо имали сумњу да се било који полицајац у оквиру МУП-а бави незаконитим активностима или да сарађује са криминалцима и води живот који није у складу са дужностима и нормама које треба да испуни, дотле ће и наш Сектор унутрашње контроле вршити проверу законитости у раду и понашању полицијских службеника. Недавним усвајањем новог Закона о полицији добили смо и могућност контроле имовинских карата полицајаца, али и спровођења теста интегритета. Желимо да знамо да ли припадници МУП-а живе онако као што живе и други грађани Србије, од свог рада, законито и честито, или су у склопу свог посла имали сарадњу са криминалним круговима и тако добијали део новца стеченог незаконитим радњама. Не желимо у својим редовима оне који бацају љагу на униформу коју носе. Декриминализација је посао који ће трајати, али трудићемо се да у најкраћем периоду завршимо што је више могуће. Свакако да ће то бити посао који ће трајати док год буде МУП-а. Неопходна је стална контрола, како би грађани били сигурни да о њиховој безбедности брину честити и поштени људи.

* Због чега су МУП и Министарство одбране највише на мети фабрикованих напада и оркестрираних медијских кампања?
- Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране су два ресора која су важна за одбрану земље, за борбу против екстремизма и тероризма, наравно, МУП и за борбу против криминала и корупције, па верујем да сви они који не желе добро овој земљи и желе да ослабе њену одбрамбену моћ, свакако да ће се трудити да ослабе капацитете ових министарстава. Тиме очигледно желе да Србија буде слабије брањена и да њени грађани уживају мању заштиту. Наравно да су људи који су најближи премијеру и који су чврсто на политици коју спроводи Влада Србије и Српска напредна странка више изложени нападу него они други, али тиме доказујемо да не желимо да се одрекнемо оних начела и програмских циљева које смо задали као Странка, и које је премијер изнео у експозеу на почетку рада ове Владе. Напада ће, уверен сам, бити и наставиће се докле год будемо радили на реформама. Међутим, њихов посао је да нападају, а наш посао је да радимо. Уверен сам да ће грађани Србије видети ко су они који раде за њих, а ко су они који траће време на бесмислене нападе, зарад стицања јефтиних политичких поена.

Како коментаришете то што, док се трудите да спроведете реформу полиције, заштитник грађана упозорава на некакво застрашивање отказима?

- Заштитник грађана има право да ради шта год жели у складу са законом и ми се не мешамо у његов посао. Што се тиче полиције, сарађујемо са свим државним и независним органима у складу са законским оквирима. Истина је да се реформа полиције не одвија у духу било каквог застрашивања, то је задатак који је Влада Србије поверила МУП-у и који морамо да спроведемо. Са друге стране, важно је да људи знају да као што не постоји гаранција да ће неко до краја живота или до пензије остати на било ком радном месту у јавном сектору, тако то не постоји ни у полицији. Напросто неки људи ће отићи, јер не постоји потреба за њиховим радним ангажовањем. Неки ће отићи зато што недовољно добро обављају свој посао, неки због других разлога и ту се не ради о било каквом застрашивању. У сваком случају, постоје законски механизми који могу да се предузму од стране сваког запосленог. Свако има право на судску заштиту, тако да не видим разлог да се било ко узнемирава у јавности некаквим причама о застрашивању, јер тога нема. Али број запослених мора да се смањи, а то морају добро да разумеју сви, а посебно они који плату примају из буџета Републике Србије.

Не разумем кампању против полиграфа

* Како коментаришете то што се у последње време доводи у питање истинитост полиграфског тестирања, а да о томе највише причају они који не смеју да иду на детектор лажи?

- Што се тиче полиграфсог тестирања, ту методу користе свугде у свету, јер су видели корист од такве врсте тестирања. Иако се не признаје на суду, полицији је веома драгоцено средство у раду, јер указује на то да ли неко говори истину, или не. Имали смо, у претходном периоду, ситуацију да су многи износили некакве доказе, индиције или афере, а када су их државни органи позвали да се изјасне на полиграфу, они су то одбијали. Када људи говоре истину, односно намеравају да кажу истину, немају чега да се плаше, јер детектор лажи неће приказати ништа друго осим њихових физиолошких реакција, односно да ли постоји индиција да говоре лаж или истину. Зато мислим да су сви који покушавају да воде кампању против полиграфа промашили тему, зато што тако показују грађанима да хоће да се боре против честитих и часних полицајаца у МУП-у. Пре свега, мислим на полиграфисте, који су дипломирани психолози по струци и који свој посао раде професионално. Не схватам и не разумем ту кампању, али сам захвалан премијеру на подршци. Премијер је рекао да је то метода у коју он и сам има поверење. Показало се да полиграфска испитивања имају изузетан оперативни значај, већ дуги низ година, не само у последње две године.

Извор: "СНС Информатор"