Вести

Бивалентна вакцина доступна у Дому здравља “Др Властимир Годић”

Бивалентна вакцина против Ковида-19 произвођача “Модерна” доступна је и грађанима општине Варварин у Дому здравља “Др Властимир Годић”, а по речима директорке ове здравствене установе др Јасмине Ракић у последњих пар дана је и један број грађана исказао интересовање за ову вакцину.

“Имамо у нашем Дому здравља вакцину која је актуелна и која се даје у целом свету, “Модернину” бивалентну вакцину, а која је добра не само против Омикрон соја корона вируса, који тренутно влада, него и против свих ових подсојева који се појављују како у Србији, тако и у целом свету”, објашњава др Јасмина Ракић.

Она је упутила позив становницима општине Варварин да дођу у Дом здравља “Др Властимир Годић” и да приме ову вакцину, сваког радног дана у преподневним сатима, а како би, пре свега, заштитили своје здравље.

Бивалентна вакцина базирана је на технологији РНК вакцине и садржи оригинални, вухански сој и модификовани БА.1 омикрон сој. Може применити искључиво као бустер доза, код претходно вакцинисаних, без обзира на то коју су врсту вакцине претходно примили.

Према препорукама Стручног комитета за имунизацију, бивалентна вакцина против Ковида-19 се може применити, као бустер доза, код особа узраста 12 година и старијих, а које су раније вакцинисане против Ковида-19, односно које су примиле примарну серију вакцине (две дозе), или које су додатно примиле једну, или више бустер доза вакцине.

Услов за вакцинацију бивалентном вакцином је да је прошло најмање три месеца од примања последње дозе вакцине против Ковида-19, или најмање три месеца од прележане инфекције код потпуно вакцинисаних особа.

Бивалентна вакцина као бустер доза се нарочито препоручује код особа старијих од 50 година, особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама, особа са коморбидитетима, корисника и запослених у домовима за стара лица и запослених у здравственим установама.

Извор: Темнић.Инфо