Вести

Братислав Гашић Почасни грађанин општине Варварин

Општина Варварин обележила је свој дан, 23. септембар, Дан који се слави у част Варваринске битке у Првом српском устанку 1810. године. Пре свечане седнице, у спомен-комплексу Саставци, попришту чувене битке, Епископ крушевачки господин Давид, са свештенством Темнићког намесништва, одржао је помен страдалим јунацима, српским устаницима и руским добровољцима.

Варваринска битка из Првог српског устанка у Темнићу се обележава 213 година. Тај дан, 23. септембар, Варварин обележава као Дан општине. На Спомен обележја руског добровољачког одреда и погинулих српских устаника руководство локалне самоуправе, представници јавног и привредног живота овог дела Расинског округа и општине Модрича из Републике Српске положили су венце и свеће.

Скуп је благословио Епископ крушевачки господин Давид, а затим је Свечану седницу Скупштине општине Варварин отворио председник локалног парламента Војкан Павић. Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић поздравила је окупљене поручивши да је пред општинским руководством још доста посла и изазова, а затим нагласила да је Повеља Почасног грађанина са правом отишла у руке човеку који је свим срцем, у сваком тренутку био ту за све грађане општине Варварин и који се сваког дана бори за цео Расински округ.

“Наш задатак је у будућности да стабилним учинимо привреду, да подржимо школство и здравство, да младе задржимо у Варварину, да сваке године имамо више уписаних првака, да су нам деца задовољна што одрастају у средини која је подржавајућа и која је безбедна. Задаци нам нису лаки, много тога још ваља улепшати, покренути, преобликовати, чак и нешто потпуно изменити. Верујем да се вољом, трудом и љубављу може покренути свака средина, оно што годинама развијамо и градимо управо је резултат упорности и заједништва и јачање тимског духа оснажиће нас да у будуће победе уђемо још сигурнији и непоколебљиви”, нагласила је председница варваринске општине.

Она је истакла и да напредак и развој општине Варварин, али и осталих општина Расинског округа, не би био могућ без оних који својим радом и делима утичу на стварање бољих услова за живот грађана.

“Одговорно тврдим да признање Почасног грађанина општине Варварин данас додељујемо правом човеку, човеку који свакодневно доприноси јачању наше општине и бољитку наше заједнице, човеку који безрезервно подржава нас младе, који је управо младима дао прилику да обављају најважније животне послове и који је веровао у нас, човеку који нас је научио шта значи реч одговорност, као једна од најбитнијих особина политичара, али, рекла бих и човека, познатије у народу као држање речи. У свом раду увек сам се држала својих речи, јер сам то научила од најбољих. Успех се мери делима, али и људима који, попут храбрих устаника, пуног срца и ентузијазма, на којој год се функцији налазили, пре свега остају велики људи”, закључила је председница др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Највеће признање признање Општине Варварин, Повељу Почасног грађанина, добио је министар унутрашњих послова Братислав Гашић. Плакете општине Варварин додељене су министарки за демографију и популациону политику Дарији Кисић, коју је примио државни секретар Мирко Јанић и Предшколској установи “Наша радост”. Министру спорта Зорану Гајићу Плакета ће бити уручена приликом свечаног отварања трибина на фудбалском игралишту у Доњем Катуну.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изразио је велико задовољство што ово признање долази из општине коју сматра делом свог родног краја и поручио да ће се свим снагама борити да се Варварин, али и цео Расински округ развијају још брже и још више напредују. Он је приметио да је много тога у Варварину урађено у протеклом периоду, али да ће држава и даље подржавати развој ове општине.

“Изузетно сам почаствован звањем “Почасни грађанин општине Варварин”, посебно што је ово част коју по први пут некоме указујете. Посебан је осећај када овакво признање добијате од људи из краја у коме сте рођени и у коме вас најбоље познају и зато вам се, са великом одговорношћу, захваљујем на признању које ми додељујете и желим да поручим свим житељима Варварина да ћемо заједно наставити да се залажемо и вредно радимо на даљем развоју и унапређењу услова живота и Варварина и читавог нашег Расинског округа”, поручио је министар Гашић.

Он је истакао да је општина Варварин важан део Расинског округа који, где год да га посао одведе, носи у свом срцу. “Уложићу у последњи напор у његов напредак и бољи живот суграђана”, обећао је министар Гашић.

“Уз несебичну и свесрдну подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије отворили смо “Моравски коридор”, отворили смо се и ка истоку и ка западу Србије и то је нешто омогућава бољу перспективу овом крају, отвара нова радна места, враћа нашу омладину у ове крајеве, подстиче наталитет и доноси просперитет. “Драги моји Варваринци, пуно пута сте доказали колико поштујете и цените свако улагање, сваки корак који направимо унапред и о вашим људским квалитетима говори управо начин на који чувате и одржавате све што смо постигли””, поручио је министар унутрашњих послова и Почасни грађанин општине Варварин.

Министар Братислав Гашић је поручио и да је полиција увек ту за све грађане да им обезбеди сигурно окружење, а најмлађим становницима безбедно и безбрижно детињство. Он је изнео и податак да су полицијски службеници у Варварину расветлили чак 63,64% кривичних дела општег криминала од почетка године, број саобраћајних незгода смањен је за 18%, као и број повређених и погинулих лица.

Захвалнице су уручене државном секретару у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Бобану Костићу, Новинско – издавачком предузећу “Победа”, Фондацији “Хумана срца” из Београда, Удружењу грађана “Евроконтакт” из Крушевца, Кошаркашком клубу “Темнић”, најбољем студенту Географског факултета Универзитета у Београду Немањи Јосифову, учеснику ратова деведесетих година Игору Величковићу из Села Варварин и вишеструком добровољном даваоцу крви (75 пута) Ивици Крстићу из Села Варварин. Захвалница Амбасади Пољске у Београду биће уручена представницима те земље приликом посете општини Варварин, која се очекује након набавке новог ултразвука, а чију набавку финансира Амбасада.

На свечаној седници Скупштине општине Варварин уручене су и новчане награде најбољим ђацима: Ученицима генерације варваринских основних и средње школе, освајачима награда на Републичким такмичењима и њиховим менторима, али и противградним стрелцима. Наравно, од прошле године општина Варварин награђује и младе брачне парове, а они ће поклон добити до краја године.

Рецитал “Темнићке легенде” припремили су ученици Средње школе Варварин, а за музички део програма задужене су биле ученице Средње музичке школе “Стеван Христић” из Крушевца.

Свечаној седници присуствовали су саветник председника Републике Србије Милорад Вељовић, представници локалних самоуправа Расинског округа, начелник округа Иван Анђелић, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, председник Скупштине града Предраг Вукићевић, делегација општине Модрича, одборници и чланови Општинског већа, као и представници јавног и привредног живота Варварина.

Извор: Темнић.Инфо