Вести

Чишћење дивљих депонија у општини Варварин

Општина Варварин добила је од стране Министарства за заштиту животне средине средства за уклањање дивљих депонија у насељеним местима Темнићког краја у износу од око 1,5 милиона динара и до данас је очишћено више депонија у општини Варварин.

Уклоњене су несанитарне депоније у Тољевцу, Маренову, Залоговцу, Селу Варварин, Обрежу, Маскару, оно што следи је постављање надзорних видео камера, у сарадњи са ресорним Министарством, а како не би дошло до поновног стварања дивљих депонија на овим локацијама.

Општина Варварин има огроман проблем са одлагањем смећа и депонијом која се налази на десној обали Велике Мораве и коју заједнички користе општине Варварин и Ћићевац, тако да ће тај проблем бити трајно решен изградњом регионалног центра за управљање комуналним отпадом у Срњу, подсећа заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић.

“Ми смо већ очистили доста дивљих депонија на нашој територији, у наредном периоду радићемо на санацији наше заједничке депоније са општином Ћићевац, а изградња регионалне депоније у Срњу ће стварно решити проблеме нашој општини и грађанима. Сви већ знамо да редовно долази до самозапаљивања ове наше депоније, што веома утиче и на квалитет ваздуха, тако да је реализација пројекта изградње регионалне депоније од великог значаја и за нашу општину и све наше грађане”, наглашава Милановић.

Подсетимо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је пре два месеца у Крушевцу финансијске уговоре са немачком развојном банком КфВ за реализацију пројеката изградње регионалног центра за управљање комуналним отпадом у Крушевцу, укупна вредност инвестиције прве фазе износи 13.7 милиона евра, а завршетак радова планиран је за 2024. годину.

Извор: Темнић.Инфо