Вести

Државни секретар Бобан Костић обишао поплављена пољопривредна газдинства у општини Варварин

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, др Бобан Костић, обишао је поплављена пољопривредна газдинства у општини Варварин, у Бошњану, Бачини, Залоговцу, Обрежу и Доњем Катуну, како би пружио подршку пољопривредницима који су претрпели штету услед недавних обилних падавина.

Костић је, након састанка са председницом општине Варварин др Виолетом Лутовац Ђурђевић, кренуо у обилазак пољопривредних парцела које су погођене поплавама. Приликом обиласка, државни секретар је разговарао са локалним пољопривредницима и саслушао њихове бриге и потребе.

“После Трстеника и Александровца, налазим се овде у Варварину, где је заиста алармантна ситуација, где је дошло до изливања река и где је потопљено и више од 500 хектара обрадиве земље. Још увек немају ни прелиминарну процену штете која је начињена овде на пољопривредном земљишту, надамо се да ће ускоро бити готов извештај и да ћемо знати тачне податке”, рекао нам је државни секретар Бобан Костић приликом обиласка поплављеног подручја.

Он је истакао да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, након процене штете, изаћи са мерама помоћи пољопривредницима, а оно што се очекује до краја месеца то је и конкурс за све локалне самоуправе на територији Републике Србије које ће моћи да конкуришу за поправку и санацију атарских путева.

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић захвалила је државном секретару на издвојеном времену и посети, али и најављеној помоћи угроженим срединама у темнићком крају. Она је подсетила да се општина Варварин већ недељу дана бори са поплавама, док је ванредна ситуација проглашена прошлог понедељка.

“Поплаве које су задесиле нашу општину нанеле су велику штету, како на путној инфраструктури, тако и на пољопривредном земљишту, али и на стамбеним објектима. Зато позивам све грађане општине Варварин, који су претрпели штету од поплава, да на Писарници општинског Услужног центра преузму и попуне образац како би Комисија могла до сваког домаћинства да дође и процени штету, а општина и држава ће се потрудити да, након пописа, помогну нашим грађанима”, рекла нам је председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Ова посета државног секретара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Бобана Костића представља још један пример посвећености Владе у пружању подршке пољопривредницима и бризи о пољопривредном сектору. Његова посета и обећање да ће бити предузете конкретне мере за помоћ поплављеним газдинствима сведоче о ангажовању владе у заштити и унапређењу пољопривреде у земљи.

Извор: Темнић.Инфо