Вести

Министарка здравља Даница Грујичић у посети Варварину: Дом здравља одлично функционише, у наредном периоду нова улагања

Дом здравља “Др Властимир Годић” у Варварину посетила је министарка здравља у техничкој Влади Републике Србије проф. др Даница Грујичић. Она се упознала са ситуацијом у овој здравственој установи, разговарала са запосленима и пацијентима и на крају посете истакла да је варварински Дом здравља једна од најбољих установа оваквог типа у Србији.

Она је похвалила особље, на челу са директорком др Јасмином Ракић, на апсолутном труду да пруже свој максимум, када је у питању здравствена заштита, сваком становнику темнићког краја, у оквиру својих могућности и са апаратима које ова здравствена установа поседује и додала да се ради о једној веома добро организованој установи. Министарка је, приликом посете Дому здравља, обишла све Службе које функционишу у оквиру ове установе.

“Дом здравља овде у Варварину прилично добро изгледа, све је чисто, уредно, види се да се редовно одржава, локална самоуправа помаже колико може, наравно, на челу локалне самоуправе је и колегиница, јер потпуно се другачије односе према здравственим установама неки председници општина који нису доктори. С друге стране, велико је подручје, постоје планинска села која треба посебно збринути и њима омогућити да имају стабилну здравствену заштиту”, оценила је министарка Даница Грујичић.

Највећи проблем, у овом тренутку, је возни парк Дома здравља у Варварину и у наредном периоду радиће се на обнављању истог, поручила је министарка Грујичић, али најавила и нова улагања у ову здравствену установу.

“Потребно је у наредном периоду набавити мамограф, можда још један ултразвук, биохемијска лабораторија је добра, али видим да има старих апарата, тако да смо се договорили да Дом здравља направи један захтев према Министарству здравља, да би ушли у план за следећу годину. Требало би обезбедити и аутомобиле за патронажне сестре, можда ту појачати службу”, рекла је она.

Министарка Грујичић је истакла и да су у стални радни однос у овој установи примљени они здравствени радници који су заиста и радили у Ковиду током пандемије, што није био случај у појединим местима, где су примљени људи који нису радили ни месец дана.

“Видим да је шест лекара из ове установе на специјализацији, разговарали смо данас и о плановима Министарства здравља, када је реч о специјализацијама и субспецијализацијама и мислим да ће то помоћи да се у овако малим Домовима здравља превазиђе тај јаз и недостатак специјалиста”, истакла је министарка и најавила могућност формирања посебне јединице при Министарству здравља која ће се бавити инвестицијама. “Оно што је до њих, они су заиста урадили и ја могу само да их похвалим”, закључила је министарка проф. др Даница Грујичић.

Са министарком Грујичић разговарале су председница Привременог органа општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић и директорка Дома здравља “Др Властимир Годић” др Јасмина Ракић, упознале је са донацијама које је ова здравствена установа добила претходних година, како од стране локалне самоуправе, тако и од бројних донатора.

Извор: Темнић.Инфо