Вести

Обележен 23. септембар, Дан општине Варварин

Поменом учесницима Варваринске битке, полагањем венаца српским и руским војницима у спомен парку “Саставци” и свечаном седницом Скупштине општине Варварин обележен је 23. септембар, Дан општине Варварин и 211. годишњица Варваринске битке.

Највише општинско признање ове године, Плакету општине Варварин, добили су министарка привреде у Влади Републике Србије Анђелка Атанасковић због великог доприноса у раду и привредном развоју општине Варварин и Иван Јовановић из Орашја за допринос у развоју спортског живота, промоцији и очувању историјске и културне баштине Темнићког краја.

За несебичан и пожртвован допринос у борби за очување живота и здравља људи током епидемије заразне болести ЦОВИД-19, постхумно су додељене Плакете општине Варварин и здравственим радницима др Драгославу Арсићу из Тољевца, др Мирославу Васићу из Села Варварин и Снежани Радовановић, лаборанткињи из Бачине.

Плакету општине Варварин, у име министарке која је била спречена да дође, примио је државни секретар у министарству привреде Милан Љушић, а Захвалнице општине Варварин уручене су др Љубинки Стојановић из Варварина, Црвеном крсту Варварин, Ивану Крстићу из Варварина, иначе учеснику рата на Косову и Метохији 1999. године и једном од бораца са Кошара, учитељици Снежани Јосић из Горњег Катуна, Миодрагу Глигоријевићу – Мигану из Параћина и директорки Републичке дирекције за робне резерве Зорици Анђелковић.

Уручене су и награде ђацима генерације и носиоцима “Вукове дипломе” Средње школе Варварин и свих основних школа, освајачима награда са Републичких такмичења, али и протовградним стрелцима које општине последњих година награђује на свој Дан.

Свечану седницу отворио је и присутне поздравио председник Скупштине општине Војкан Павић, а председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић истакла је да се и ове године Дан општине обележава скромно, а све због заштите здравља грађана општине Варварин и уз поштовање свих епидемиолошких мера у циљу сузбијања заразе корона вируса.

“Основни циљ руководства наше малене општине јесте стварање бољих услова за живот наших грађана. У последњих годину дана локално руководство се трудило да улаже у путну инфраструктуру и да градимо водоводну и канализациону мрежу, одржавамо некатегорисане путеве на целој територији општине Варварин, у свим месним заједницама, а паралелно са овим радовима нисмо заборавили ни на улагање у просвету, образовање, здравствени систем, спорт, културу, да очувамо животну средину и улажемо у екологију и да не заборавимо ни један сегмент друштва јер сматрамо да једино тако, уколико будемо посматрали нашу општину као целину, саграђену из свих поменутих сегмената, можемо да имамо добре резултате и да адекватно представљамо наше грађане јер нам је једини циљ да одговоримо на поверење које нам је пружено на претходним изборима”, истакла је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Она је нагласила и да постигнути резултати у протеклој години и успех општине Варварин није успех појединца, већ је резултат тимског рада и једне здраве споне између локалног руководства и целокупне Општинске управе, а затим се захвалила свим својим сарадницима и начелницима одељења у Општинској управи на труду за реализацију пројеката које је општина Варварин добила од ресорних министарстава и како би био постигнут заједнички успех.

“Наша општина данас може да се похвали великим пројектима и зато желим да упутим захвалност нашем Братиславу Гашићу и председнику Србије Александру Вучићу који су у сваком моменту имали времена за нас, да саслушају све наше проблеме, да нам изађу у сусрет и помогну колико је тај дати моменат дозвољавао. Својим несебичним залагањем, лично господин председник Александар Вучић је нашу општину довео на врх. Наша малена општина је део великог државног пројекта “Чиста Србија” и овим пројектом ми ћемо изградити 45км канализационе мреже у нашој општини”, подвукла је председница др Виолета Лутовац Ђурђевић.

У име награђених и у име министарке привреде Анђелке Атанасковић на признању, Плакети општине Варварин додељеној због великог доприноса у раду и привредном развоју ове општине, захвалио се државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић и руководству општине и свим грађанима честитао Дан општине.

“Велика је част и задовољство примити ово признање јер је то потврда да је њен труд и рад на привредном развоју општине Варварин препознат и да је остварио одређене резултате. По доласку на чело Министарства привреде, министарка Атанасковић максимално је повећала побољшаност привредног амбијента у нашој земљи”, истакао је Љушић.

Он је оценио и да је Србија, предвођена председником Вучићем, данас економски стабилна земља, атрактивна за домаће и стране инвеститоре, а која непрестано расте и развија све своје делове.

“Министарство привреде посебну пажњу посвећује равномерном економском развијању свих градова и општина. У дијалогу са привредницима ослушкујемо њихове потребе и заједнички долазимо до решења за све изазове. Економија је један од стубова сваке државе, а економски јаку државу чине јаки градови и општине и зато ћемо у наредном периоду наставити да заједнички радимо како би обезбедили још бољи привредни амбијент, још боље стандарде јер желимо да нашу децу задржимо у нашим општинама и нашим градовима да у њима раде и стварају своје породице”, поручио је државни секретар Милан Љушић.

Рецитал “Српска прича” извеле су ученице Средње школе Варварин, а наступио је и ученик Музичке школе “Стеван Христић” који је извео нумеру “Каљинка” на хармоници.

Извор: Темнић.Инфо