Вести

Одлична сарадња са немачким партнерима, Варварин пример добре праксе када је у питању рециклажа

Град Крушевац и општину Варварин посетила је делегација немачког савезног Министарства за привредну сарадњу и развој у циљу обиласка пројеката који се организују у оквиру немачко српске развојне сарадње. Гости ће учествовати у новој рунди преговора Влада Немачке и Србије о додели нових развојних средстава, а шеф сектора за сарадњу са источном Европом Сантјаго Алонсо истиче да је Србија веома важна земља када је у питању будућа сарадња.

Немачка делегација је обишла и депонију у Срњу, где ће у наредном периоду бити изграђена регионална депонија, а приликом посете општини Варварин Алонсо је истакао и да је задивљен тиме што се у општини Варварин доста пажње посвећује рециклажи.

“Овде смо да би разговарали и преговарали о наредним инвестицијама, нас веома интересује управљање чврстим отпадом, у овој регији радимо тренутно пројекте за санацију постојећих депонија, али такође и изградњу и оспособљавање једне нове санитарне депоније и износ за изградњу те депоније биће неких 20 милиона евра”, издвојио је Алонсо осврнувши се на пројекат изградње регионалне депоније у Срњу.

Када је у питању општина Варварин, он је истакао да је задивљен чињеничним стањем на терену, када је у питању рециклажа и најавио да ће пример Варварина бити искоришћен као пример за друге општине, да је релативно исплативо и да се добра пракса рециклаже може пренети и на друге општине.

“Заиста смо задивљени бројчаним подацима које смо чули, а чули смо да се у Варварину сто посто рециклира оно што се може рециклирати, то је заиста импресивно, импресивно је и то што је у овом центру за рециклажу формирано десет радних места, да становништво сарађује и да ће се та добра пракса примити и у другим општинама. Изразито ми је драго и да је Немачка имала мало удела у томе, да је допринела томе и с тим у вези вам могу обећати да ћемо и убудуће наставити да сарађујемо у овој области у овом региону и да ћемо у области управљања чврстим отпадима дати и у наредном периоду наш допринос”, поручио је Сантијаго Алонсо.

Заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић изразио је очекивање да ће добра дугогодишња сарадња са немачким партнерима бити настављена и убудуће и нагласио да локална самоуправа доста пажње посвећује екологији у Темнићком крају и активно ради на решавању годинама гомиланих проблема.

“Морам да похвалим наше ЈКП “Варварин” и наше грађане, остварили смо јако добре резултате и чак смо најбољи у региону. Што се тиче неких нових пројеката у будућности, добили смо чврста обећања да ће Варварин увек бити у фокусу када су у питању екологија и заштита животне средине. Ми смо гостима наговестили да имамо пројекат за рекултивацију и санацију наше заједничке депоније са општином Ћићевац, али и идеје за неке нове пројекте за развијање овог рециклажног центра у виду оснивања неког рециклажног дворишта где би грађани могли да одлажу и свој електронски, текстилни и сав други отпад који се тренутно не рециклира”, навео је Милановић.

Досадашња сарадња са немачким партнерима је на завидном нивоу и веома смо задовољни на реализованим пројектима у протеклом периоду, истакла је инспектор за заштиту животне средине у општини Варварин Горица Вучковић.

“Ми смо немачкој делегацији представили целокупну нашу сарадњу која се тиче и припреме различитих докумената, различитих едукација, планова и наше покушаје увођења у формалне токове неформалне сакупљаче рециклажног отпада којима смо поделили и потребну опрему за сакупљање отпада”, апострофирала је инспекторка Вучковић.

Састанку у Општинској управи и обиласку рециклажног центра ЈКП “Варварин” присуствовали су и Рудигер Хартман, директор КфW Канцеларије у Београду, Џени Шулц из немачког Министарства за привредну сарадњу и развој, Кристијан Шилинг из Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београди, као и делегати ГИЗ-а и КфW-а.


Гости су упознати са функционисањем рециклажног центра у Варварину, који је обезбеђен од стране ГИЗ-а, а са функционисањем центра их је упознао директор ЈКП “Варварин” Дејан Ракић.

Извор: Темнић.Инфо