Вести

Општина Варварин добила средства за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова

Општина Варварин и ове године је добила средства за суфинансирање програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова у оквиру Националног програма енергетске санације. Министарство рударства и енергетике за становнике темнићког краја определило је 4.000.000,00 динара, док је локална самоуправа из општинског буџета обезбедила још 5.000.000,00 за енергетску санацију.

Након потписивања уговора са министарком Дубравком Ђедовић, који је у име општине Варварин потписао начелник одељења за Локално – економски развој Александар Павић, приступиће се реализацији програма, најпре расписивањем Јавног позива за извођаче радова, а касније и за грађанство. Овим конкурсом обухватићемо све мере енергетске ефикасности као и прошле године што подразумева санацију фасаде, замену столарије, грејање, замену котлова, уградњу соларних панела и још много мера што ће нашим суграђанима омогућити уштеду енергије и новца.

Приближно милијарду динара субвенција обезбедило ресорно министарство, а још приближно 800 милиона јединице локалне самоуправе, тако да држава и локална самоуправа покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а да грађани, који се определе за више мера субвенција, могу покрити и до 65 одсто трошкова.

До сада је више од 20.000 домаћинстава енергетски санирано захваљујући подршци државе, a сада су обезбеђена средства за двоструко више, тако да ће у наредних пет година, колико траје програм “Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије”, приближно 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенцијe.

Извор: Темнић.Инфо