Вести

Општина Варварин и ове године део пројекта "Михољски сусрети села"

На конкурсу Министарства за бригу о селу, општина Варварин је добила средства за реализацију пројекта „Михољски сусрети села“. Тим поводом у име општине Варварин уговор о донацији средстaва за реализацију пројекта потписао је заменик председнице општине Дејан Милановић.

Заменик председнице општине Дејан Милановић изразио је задовољство тиме што је Варварин од самог почетка део овог пројекта, али и великог тима који се сваке године надмеће, дружи и радује истим поводом и окупља велики број учесника. Он је подсетио да је Варварин и 2021. и 2022. године успешно реализовао овај пројекат, у коме су учествовали малишани из темнићког краја.

Средства, до 500 хиљада динара по пријави, додељују се према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“. За организацију ове манифестације средства су ове године добили Град Крушевац и општине Александровац, Варварин и Трстеник.

Календар манифестација са местом одржавања и планираним активностима биће објављен на сајту Министарства за бригу о селу, за све који желе да их посете током овог лета и јесени. У општини Варварин „Михољски сусрети села“ биће одржани у септембру месецу.

Подсећамо, подносиоци пријаве на овај јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

Активности које су подносиоци пријава и ове године осмислили, а чији се спектар сваке године проширује, су најразличитије. Од културно – уметничких садржаја – фолклора, изворног певања, свирања гусала и тамбура, преко сликања и литерарних садржаја, до занатских и примењених уметности – израде рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења.

Омиљена су и такмичења у спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и спремање гастрономских специјалитета – традиционалних јела и колача. Враћа се полако и традиција избора за мис села, а деца се најчешће такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Извор: Темнић.Инфо