Вести

Општина Варварин уручила признање “Осмомартовски лауреат” заслужним женама

Награду “Осмомартовски лауреат”, која је установљена ове године, на пригодној свечаности у банкет сали Хотела “Плажа” у Варварину добитницама је уручила председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић. Она је истакла да је 8. март дан прилика да се сви подсетимо дугогодишњих напора које су жене прошле, а како би им се признала већа права, али и да се још једном укаже потреба за унапређење положаја жена у политичкој, економској и социјалној сфери друштва.

“Ако се напредак једног друштва мери по томе колико је женама омогућено да имају своје место у њему, онда могу рећи да сам поносна на чињеницу да у Републици Србији све више жена обавља значајне и одговорне функције и активно доприносе друштвеном развоју на себи својствен начин. Из тог угла, наша Србија представља земљу чије институције бројним активностима потврђују опредељење да ће и даље да се стварају бољи услови како би се положај жена у свим сегментима живота још више афирмисао”, поручила је председница општине Варварин.

“Најважније промене у земљи, међу којима је и побољшање положаја жена, покренуо је управо председник Републике Србије, господин Александар Вучић. Председник је препознао значај једнаког и активног учешћа жена у решавању свих проблема у заједници, јер без економски независних и уважених, стабилних, јаких и успешних жена не може бити и јаке и успешне државе”, нагласила је др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Специјалне награде додељене су ове године потпредседници Владе Републике Србије, министарки културе и председници Координационог тела за родну равноправност Маји Гојковић и то за допринос развоју општине, потпредседници Народне скупштине Републике Србије Сандри Божић за афирмацију положаја жена у јавном животу и оснивачици и управитељки Фондације “Хумана срца” Данијели Василијевић за дело године.

Награда за предузетницу године уручена је Марији Крстић, власници предузећа СТР “Александар”, награда за афирмацију положаја жена у јавном животу припала је Виолети Чолаковић, жена узор у васпитању деце је Ивана Стефановић, спортисткиња године млада кошаркашица Елена Вићић, награда “Жена великог срца” припала је др Јасмини Ракић и признање “Најхуманија жена” хранитељки Слађани Луковић.

У име потпредседице Владе, признање је примила специјална саветница Гордана Предић нагласивши да је протеклих година реализована одлична сарадња Министарства културе и општине Варварин. Она је оценила да је локална самоуправа у протеклом периоду напредовала и због тога што се на челу општине налази једна жена, др Виолета Лутовац Ђурђевић.

“Од 169 локалних самоуправа, жене су у само 22 града или општине градоначелнице или председнице општина, што јесте охрабрујуће, али није довољно. Не можемо говорити о унапређењу родне равноправности и бољем положају жена уколико политике које доносимо на републичком нивоу не донесемо и на локалу”, поручила је Гордана Предић.

У програму су учествовали учесници Средње школе Варварин и Музичке школе “Стеван Христић”. Додели награде “Осмомартовски лауреат” присуствовали су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, државни секретар Лав Григорије Пајкић и помоћница министра Славица Јелача, народна посланица Невена Ђурић, представници општина и градова из Расинског округа.

Извор: Темнић.Инфо