Вести

У 2021. години више од 500 пољопривредника добило општинске субвенције

Општина Варварин, кроз Програм подршке пољопривредној и политици руралног развоја, ове године издвојила је и утрошила 21 милион динара за 5 мера подршке темнићким пољопривредницима. Оно што је новина, то су грантови за подршку младим пољопривредницима у износу од по 165.000,00 динара, истакао је за наш лист заменик председнице општине Дејан Милановић.

Милановић подсећа да су пољопривредници могли да конкуришу за субвенционисање набавке пољопривредне механизације и опреме, воћног садног материјала, набавку приплодних грла, регресирање премије осигурања, а за подршку младима у руралним подручјима издвојено је милион динара.

“Шест младих носиоца пољопривредних газдинстава добило је по 165.000,00 динара, потписани су уговори са њима и желим им овом приликом да што успешније развију своја газдинства”, поручио је заменик председнице Дејан Милановић.

У 2021. години више од 500 пољопривредних газдинстава из темнићког краја добило је субвенције, а по Милановићевим речима највише средстава је утрошено за куповину пољопривредне механизације и опреме.

“Опет је најпопуларнија мера набавка нове механизације и опреме и ту смо имали 300 корисника којима је исплаћено 11.429.000,00 динара. За набавку воћног садног материјала и приплодних грла ове године имамо нешто мање корисника, само 56 за садни материјал, 2.943.000,00 динара и за набавку приплодних грла 12 корисника и око 800.000,00 динара за ову меру. За регресирање премије осигурања ове године се пријавило 204 корисника и за ту меру је утрошено 3.397.000,00”, наводи Милановић.

Оно што следи у наредном периоду то је едукација пољопривредних произвођача, а посебан акценат биће стављен на удруживање и задругарство зато што, по речима заменика председнице општине, само удруженим снагама пољопривредници могу доћи до што бољег квалитета и пласмана својих производа.

Важно је подсетити и да је буџет за пољопривреду у општини Варварин у протеклих 5 година увећан за десет милиона динара, тако да данас, у односу на 2016. годину када се за ове намене издвајало свега 11 милиона динара, буџет за субвенционисање пољопривредне производње износи 21 милион динара, са тенденцијом раста у наредним годинама.