Вести

Усвојен први ребаланс буџета општине Варварин за 2023. годину

На дневном реду 26. седнице локалног парламента у овом сазиву нашле су се 24 тачке, а након потврђивања мандата новог одборника Дражена Симоновића, са изборне листе “Александар Вучић – За нашу децу”, одборници су одлучивали о избору новог заменика председника Скупштине и на ту функцију, након тајног гласања, изабрана је одборница Српске напредне странке Данијела Мишковић, по занимању наставник разредне наставе.

Одборници су усвојили и предлог Одлуке о завршном рачуну буџета општине Варварин за 2022. годину, али и први ребаланс општинског буџета за 2023. годину, као и предлог измене Кадровског плана Општинске управе, стручних служби и посебних организација општине Варварин за 2023. годину.

Обративши се одборница, председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић је појаснила зашто се радни ребаланс буџета, али и обавестила одборнике о новим инвестицијама које су од стране Републике пристигле у темнићки крај. Она је изнела и податак да је 2022. година завршена са реализацијом буџета од 95%.

Она је истакла да је ребалансом буџет повећан за 14.5 милиона динара, а због повећања наплате пореза. Председница општине је истакла и да је из 2022. године у ову пренето 34.635.000,00 динара, док је СЦ “Темнић” у прошлој години зарадио 1.883.000,00 динара.

“Када су у питању средства која смо добили од Републике и ресорних министарстава, 16.074.303,00 динара добили од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу, за реконструкцију фасаде и крова на објекту општине Варварин (Услужни центар, ЛПА, Прекршајни суд) и ту имамо учешће од 600.000,00 динара за надзор и избор координатора за извођење радова. Од Кабинета министра без портфеља за развој недовољно развијених општина, за реновирање Скупштинске сале, општина Варварин је добила 2.719.920,00 динара и на ову суму учешће општине је 1.165.680,00 динара, што подразумева средства која ће бити потрошена за нов намештај који ћемо купити и рачунарску опрему”, навела је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Она је додала и да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а за услугу личног пратиоца детета, ове године издвојило 1.667.325,00 динара, док је Министарство спорта за изградњу отворених трибина на фудбалском стадиону у Доњем Катуну определило 2.700.000,00 динара, уз учешће општине од 676.000,00 динара.

“На основу уговора о суфинансирању планских докумената, од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре опредељено је 1.380.000,00 динара, а за пројекат “Чиста Србија” и припремање документације за изградњу сепаратора за пречишћавање отпадних вода у Варош Варварину. Одлуком Министарства за популациону политику и демографију општина Варварин је, за реализацију пројекта “Парк дечије радости – дарујмо деци осмех”, добила 4.770.000,00 динара, уз учешће општине од 3.180.000,00 динара, тако да ћемо да добијемо нови парк у центру Варварина, док ће старе играчке из центра бити пребачене у парк код цркве Успења Пресвете Богородице”, појаснила је председница општине.

Одборници локалног парламента усвојили су и предлоге измене по првом ребалансу Финансијског плана за 2023. годину директних корисника буџетских средстава: Скупштине општине, Председника општине, Општинског већа, Општинског правобранилаштва, Општинске управе и Штаба за ванредне ситуације општине Варварин, као и Финансијског плана за 2023. годину – Капитални пројекти, програмске активности и остали пројекти општине Варварин и Финансијског плана за Месне заједнице.

Пред одборницима нашли су се и предлози измене Финансијских планова Предшколске установе “Наша радост”, Општинске библиотеке Варварин, Спортског центра “Темнић”, Центра за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац – Одељење ЦСР у Варварину, али и предлог Решења и давању претходне сагласности на расписивање јавног конкурса за именовање директора Општинске библиотеке Варварин и предлог Решења о разрешењу и именовању чланова Управног одбора ПУ “Наша радост” у Варварину.

Одборници су усвојили и Извештај о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа за период од 1. јануара до 31. марта 2023. године.

Извор: Темнић.Инфо