Вести

Велика подршка државе општини Варварин, 1.351.944,00 евра за развој локалне инфраструктуре

У Палати Србија у Београду одржана је Уводна конференција пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији – пројекат ЛИИД, чија укупна вредност износи 265,2 милиона евра. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је на овом скупу навео да ће кроз пројекат ЛИИД чак 145 јединица локалне самоуправе добити значајна бесповратна средства за реализацију инфраструктурних пројеката и јачање институција.

Министар Весић је указао на то да држава улаже велике напоре на изградњи модерне и развијене Србије, додавши да је пројекат ЛИИД још један у низу пројеката који показују да наша земља крупним корацима корача напред, поштујући принципе равномерног и одрживог развоја и изразио посебну захвалност партнерима на овом пројекту – Светској банци и Француској развојној агенцији на томе што су пружили велику подршку, не само у финансијском смислу, већ и у процесу формулисања принципа за реализацију овог јединственог пројекта.

Према његовим речима, кроз пројекат ЛИИД свака општина у Србији добија шансу да реализује пројекте који ће донети видљиву корист њеним грађанима, а међу локалним самоуправама које су добила средства налазе се и општине Расинског округа. Када је у питању Варварин, за развој локалне инфраструктуре овој општини је опредељено 1.351.944,00 евра.

Програмом је обухваћено уређење тргова, озелењавање јавних површина, изградња пешачких и бициклистичких стаза, увођење паметних система саобраћаја, заштита инфраструктуре од климатских промена и многи други сегменти локалног развоја, објаснио је министар Горан Весић и истакао да ће градови и општине на овај начин постати иновативнија, инклузивнија и квалитетнија места за живот грађана, при чему је изразио захвалност Вучићу који, како је нагласио, својим учешћем на данашњој конференцији још једном потврђује визију државног руководства да се наша земља развија и гради на одрживим и еколошким основама, показујући бригу о генерацијама које долазе.

Председник Републике Србије Александар Вучић је изразио захвалност Француској агенцији за развој и Светској банци на огромној подршци и средствима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте, али и поручио да представници локалних самоуправа морају да покажу знање и посвећеност како би се дошло до најбољих пројеката у интересу грађана.

Извор: Темнић.Инфо