Вести

XII Етно фестивал посетио помоћник министарке пољопривреде Александар Богићевић

XII Етно фестивал у Варварину окупио је ове године велики број излагача из општина Расинског округа, али и из Србије. Представила су се Удружења, Туристичке организације, појединци из Крушевца, Рибарске Бање, Рековца, Деспотовца, Јагодине, Параћина, Бора, Ниша, Лесковца, Прокупља, Крагујевца, Трстеника, Александровца, Бруса, Ћићевца…

Фестивал је отворила председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић најавивши дефиле предшколаца Предшколске установе “Наша радост” поручивши да управо због њих постојимо и они покрећу и дају печат лепоте целој општини Варварин. Она је изразила задовољство чињеницом да је овогодишњи Етно фестивал, 12. по реду, окупио највећи број излагача и посетилаца.

“Драго ми је што је овогодишњи Етно фестивал један од најпосећенијих Етно фестивала у организацији Општинске управе и локалног руководства. Драго ми је да смо успели, сви заједно, да отерамо облаке и позивам вас да данас учествујете сви активно, да обавезно пробамо специјалитете, наравно и гулаш и да сви уживамо у концерту који је поклон општине Варварин грађанима наше општине, али и свим гостима, са господином Радишом Урошевићем”, поручила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Окупљеним грађанима обратио се и помоћник министарке пољопривреде, шумарства и водопривреде за рурални развој Александар Богићевић истакавши да држава и министарство подржавају све манифестације које негују народно стваралаштво и промоцију лепота свих крајева Србије. Он је нагласио да је веома лепо када се из Београда у Варварин однедавно дође за мање од два сата, новим и прелепим ауто-путем.

“Министарство пољопривреде подржава овакве манифестације које се баве очувањем традиције. Оно што је нама најпотребније сада, то је да очувамо своју традицију и да будемо јединствени и зато вам све најбоље желим и да ова наша деца имају лепу будућност и зато живела деца, живео Варварин и живела Србија”, поручио је Александар Богићевић.

Након дефилеа предшколаца наступила су културно-уметничка друштва из општине Варварин, “Вук Караџић” из Орашја, “Коло” из Обрежа, “Дејан Милетић” из Бачине, “Бошко Југовић” из Бошњана и “Јован Курсула” из Села Варварин, а затим је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић, са помоћником министарке пољопривреде Александром Богићевићем и народном посланицом Невеном Ђурић, обишла све излагаче и захвалила им се на учешћу у XII Етно фестивалу.

На крају фестивала, председница општине уручила је награде најбољим екипама које су се такмичиле у категоријама: Традиционална српска трпеза; Пецива, торте и колачи; Зимница; Темнићки котлић; Чувамо старе занате; Пића српских домаћина; Српски пчелар; Најлепши штанд. Специјалне награде уручене су школама из темнићког краја и Предшколској установи “Наша радост”.

Етно фестивал, који општина Варварин организује у оквиру обележавања 23. септембра, Дана општине и годишњице Варваринске битке, посетили су и председница општине Трстеник Милена Турк, члан Извршног одбора Главног одбора Српске напредне странке Ненад Дејановић, представници јавног, културног и политичког живота Расинског округа.

Извор: Темнић.Инфо